It looks like you're from United States?
Visit our international page for a better experience.
Visit dockstasko.com
0
Svenska
Din shoppingbag
Din shoppingbag är tom.
Fre 20 Juli 2018 - 15:59

Att ta fram nya skomodeller

Långsiktighet och hållbarhet

En vanlig fråga vi får är om det kommer nya modeller. Och svaret är ja. Men när vi tar fram en ny modell så gör vi det långsiktigt. Vi skippar alla trender och fokuserar på vad vi tycker är snyggt och vad våra trogna kunder efterfrågar.

Våra modeller har hållit under lång tid och så tänker vi också med det nya som tas fram idag. Därför lägger vi enormt mycket tid i planeringsfasen och kommunikationen med kunderna. Roligt är också att vi har all kompetens vi behöver i vår fabrik med vårt sammansvetsade team. Det är en styrka. 

Enkelt uttryckt består en sko av två olika delar, ovanläder och yttersula med klack. Dessa delar sätts samman med en bindsula och detta sker med hjälp av en läst som ger skon dess form. När nya modeller ska tas fram behöver en ny uppsättning av läster köpas in. Eftersom det är dyrt att köpa in ett nytt lästbestånd gäller det att modellen är precis som vi har tänkt oss innan beställningen sker.

På Docksta Sko har vi personal som är utbildade modellörer och som tillsammans med marknadsavdelningen arbetar fram nya modeller. Det här arbetet tar lång tid och är kostnadskrävande. I framtagandet av nya modeller skärs först allt material ut för hand för att arbeta fram nya mallar. Ett gediget hantverk som kräver känsla och erfarenhet.  

När vi är nöjda med resultatet behöver vi köpa in råvarumaterial. Ovanläder, bindsulor, sulmaterial, tråd m.m. Vi behöver också köpa in nya stansjärn och nya läster. Stansjärnen ser ut som stora pepparkaksformar som placeras på materialet och trycks till med hjälp av en tung stans. Det är viktigt att få ut så mycket som möjligt av materialet för att minska spill. Alternativet till att stansa är att skära ut materialet för hand med kniv vilket tar lång tid och resultatet blir sällan bättre. Sedan ska ovanlädret sys och i skoindustrin kallas det för nåtling. Historisk syddes skorna för hand men nuförtiden används symaskiner avsedda för läder. Personalen som syr ovanläder kallas för nåtlerskor och historiskt var det mest kvinnor som jobbade med nåtling. I vår fabrik kan både tjejerna och killarna sy. 

Sedan är det dags att börja med bottenmaterialet. Bindsulor, klackar och övrigt sulmaterial ska stansas och förberedas inför bottningen. På Docksta sko föredrar vi att arbeta med läderbindsulor. Det materialet andas bättre och gör att fötterna inte känns svettiga. Bindsulorna sys fast med ovanlädret med hjälp av läster och arbetsmomentet kallas för pinning. När skorna är på läst behöver dom ligga och torka eftersom materialet har blivit fuktat för att kunna sträckas på läst för bästa resultat. Tiden varierar beroende på material men vi brukar säga att dom mår gott av att ligga och torka några dagar. 

När ovanlädret ska förenas med sulan brukas det kallas för bottning och här finns det flera olika tekniker. Att sy ihop skorna har historiskt varit det vanligaste sättet och det finns olika metoder som randsyning, durksyning, becksömssyning, sandalsyning och vändsyning. En annan metod är att fästa ihop skorna t.ex. med små träpliggar som kan slås in i sulan och det kallas för pliggning. En tredje metod är att klistra ihop sulorna och den här metoden har successivt blivit allt vanligare. När sulan och ovanlädret sitter ihop ska sulan slipas och putsas innan hällappar sätts fast. Till sist ska skon avsynas, blåsas ren och finjusteras innan den går vidare till packning. 

Packningsstationen är viktig. Här sker utcheckningen från fabriken och varje sko granskas tufft med erfarna ögon. Är det något mindre fel eller mindre skada på materialet går den antingen tillbaka in i produktionen för åtgärd alternativt till vår andrahandssortering i vår fabriksbutik där den säljs till reducerat pris. Kvalitet är vår ledstjärna och vi vill att våra kunder ska uppskatta vårt hantverk. När skorna är godkända, packas dom och läggs in på vårt färdigvarulager för försäljning till skohandlare eller privatpersoner som handlar på webben. En del skor hamnar även direkt i vår fabriksbutik och då är det ofta provkollektioner då vi testar nya läder eller tyger vilket många av våra kunder tycker är roligt eftersom det är små kollektioner som kunderna blir ensamma om. 

Det är ca 30-tal arbetsmoment innan en ”enkel” slippers är tillverkad och allt sker för hand med hjälp av maskiner. Det är en utmaning att hitta personal med rätt kunskap och erfarenhet från skotillverkning och ska Sverige fortsätta tillverka kvalitetskor behövs mer arbetskraftsinvandring vilket vi välkomnar på Docksta Sko.

I Sverige är vi duktig på kvalitet och har tillgång till väldigt bra råvarumaterial som ni bland annat kan läsa mer om här. Vi ser ljust på tillverkning i Sverige och hoppas kunna fortsätta med det. Fortsätt följ oss på resan. 


Prenumerera på vårt nyhetsbrev