It looks like you're from United States of America?
Visit our international page for a better experience.
Visit dockstasko.com
0
Svenska
Din shoppingbag
Din shoppingbag är tom.

Konstfack + Docksta Sko

Var med och påverka framtidens design.

Docksta Skofabrik har inlett ett samarbete med Sveriges största konstnärliga högskola Konstfack. Eleverna har fått i uppdrag att ta fram en spännande variant på våra klassiska modeller Patrik och Gunilla som ska få sätta tonen för vårt kommande sekel. Under 100-års festen har ni möjlighet att ta del av utställningen och rösta på er favorit. Vinsten är det första exemplaret av det vinnande bidraget. 

Har ni inte möjlighet att komma på vårt kalas lördag den 27 maj så går det också bra att rösta genom att klicka på länken nedan. Tävlingen pågår fram till söndag den 28 maj. Nedan följer en presentation av finalisterna. 

Klicka här för att rösta »

__________________________________________________________________________

Turid Elgnäs Lindholm

Designer: Turid Elgnäs Lindholm
Material: Polyester/Viskos
Teknik: Marmoreringsteknik/digitaltryck

”I mitt arbete med formgivningen av klassikerna Patrik och Gunilla har jag valt att lyfta fram förändringar och övergångar. Detta gestaltas på skon genom färgställningen och den slumpvisa mönstringen som kommer ur marmoreringstekniken jag använt mig av. 

Tidigt i processen av att ta fram material till skorna blev jag förtjust i skons betydelse och dess symbolik. Framför allt i kontext till flytten av fabriken och passerandet av ett sekel som Docksta Sko gör. De skor jag presenterar berättar om historien som varit, men ger även en glimt in i framtiden, en riktning att sträva efter. Skon är för mig en tydlig markör för rörelse och strävan. Men mellan historien och framtiden, mellan då och sen finns ett nu. En gradient, en förändring, en övergång från ett till ett annat. Vad uppstår i mitten av förändringen där omställningen sker? 

Marmoreringen är en gestaltning av kuststräckan vid Docksta där vatten och land möts. Med marmoreringstekniken jag använt vill jag illustrera förhållandet mellan land och hav runt Höga Kusten. Färgerna på skon, blått och rött, får gestalta den ständiga kampen mellan gott och ont, varmt och kallt, från ett till ett annat. På spelplanen, eller skons överdel, låtar jag de två färgerna mötas och utkämpa en strid som avbildar det odefinerade virrvarr som förändring och övergångar innebär. 

Jag har valt att presentera två olika varianter av sko, en som belyser det marmorerade mönstret och är mer sober i sitt uttryck. Och en med en stjärna i guld. En ledstjärna som visar vägen genom förändringen. Ett mer maxat och energiskt uttryck som jag tycker passar utmärkt till ett 100-års firande! Med detta får även skon en ton av humor, lekfullhet och extravagans som jag tycker kan få lysa upp dessa tider av oro och lågkonjunktur.”

Sara Edengréen

Designer: Sara Edengréen 
Material: Hel-linne
Teknik: Handmålat med Acra K

”Vi lever i framtiden och det fortsatt viktigaste vi har framför oss är att värna om det som håller på att försvinna, urskogar, mossor, rena hav, glesbygd och hantverkskunnande. Vi måste se det som är runtomkring oss och finna styrka i det. 

Utopin är möjligen att både se framåt men också blicka bakåt för att sträva efter något som håller på att gå förlorat. Precis som Ivar Königson som tvekade inför det stora äventyret och längtade hem till naturen speglar även mitt bidrag en längtan till de karga stenhällarna, långskägg och havet.”

Amanda Sartori Leksell

Designer: Amanda Sartori Leksell
Material: Viskos
Teknik: Screentryck

”När jag läste om Docksta skofabriks historia kunde jag inte låta bli att inspireras. Ni har tagit er igenom högt och lågt, och detta vill jag hylla i mitt bidrag. Jag har valt att lyfta några av de många händelser som ni har gått igenom som berättar både om er som företag men även samhället. ”

Pernille Knudsen

Designer: Pernille Knudsen
Material: Nubuck/vegetabiliskt garvat läder (restmaterial från produktionen) 
Teknik: Korgvävningsteknik

"Inför Dockstas 100-årsjubileum har jag valt att fokusera på kärleken till hantverket i min designidé. I skissprocessen började jag genast väva med remsor av läder. Detta fick mig att associera till olika sorters flätade korgar. Korgvävning är ett av de mest spridda hantverken i någon mänsklig civilisations historia. Jag har valt att kombinera de klassiska modeller, Gunilla och Patrik, med korgvävning som ger både en historisk och tidlös design.

Vad som tilltalar mig att få göra ett samarbete med Docksta är hur företaget fokuserar på att tillverka hållbara produkter samt med en miljömedvetenhet i åtanke gällande sin produktion. Docksta försöker främst köpa in material från Sverige så långt det är möjligt, samt beställer råvarumaterial på årsbasis. Detta för att korta ner transportsträckorna och minska koldioxidutsläppen. 

Med Dockstas miljöaspekt, har jag i min designidé valt att fokusera på resurser som redan finns - överblivet material från Dockstas tidigare kollektioner. Min designidé är att beroende på material som finns redan på Docksta, så styr det hur toffeln kommer se ut. I mina designskisser har jag utgått från både tidigare färger och material som kan blandas efter kvantitet och smak. På så sätt blir varje par (och kanske till och med sko) unik."

Prenumerera på vårt nyhetsbrev