It looks like you're from United States of America?
Visit our international page for a better experience.
Visit dockstasko.com
0
Svenska
Din shoppingbag
Din shoppingbag är tom.

Från 1923 till idag.
En resa till fots i flera generationer.

Från Örträsk mot Moskva till fots

Min farfar Ivar Königson föddes 1901 i Örträsk, en liten by i Västerbotten. När han var sjutton år, dvs 1918 bestämde sig han och en vän för att lämna Örträsk för att bege sig ut på ett äventyr. De valde att gå norrut till Ryssland. Sträckan på över 100 mil gick till fots och man jobbade efter vägen för mat och husrum.

Framme vid ryska gränsen ångrade farfar sig. Ivars vän fortsatte ensam mot Moskva och farfar började gå tillbaka mot Sverige. Han följde kusten söderut mot Stockholm. Framme i Stockholm fick han arbete men han trivdes aldrig i storstaden. Ivar saknade naturen och efter en tid fick han nog och började vandra hemåt. 

När han kom till Nordingrå, en liten by mitt i världsarvet Höga Kusten, fick han jobb som fiskardräng i ett fiskeläge som hette Norrfällsviken. Efter några år slog han sig ihop med en fiskare och startade en rök och konserveringsverksamhet som hette Königson & Nordlander. Den drevs några år på slutet av 20-talet och det var i slutet av 20-talet som man började med skotillverkning i Nordingrå, Mjällom, 5 km från Norrfällsviken. Farfar tog anställning på en av fabrikerna. Ivar kunde det mesta om bekväma skor efter alla mil till fots. Han arbetade först som säljare och senare som kontorschef. Där träffade han Jacob Wedin som jobbade i fabriken med tillverkning.

1923 grundades bjästa skofabrik

Ivar och Jacob kompletterade varandra och längtade efter att förverkliga sina idéer om bättre kvalité och passform och 1923 startades Bjästa skofabrik som tidigare hade varit ett skomakeri. Där tillverkades 15 par om dagen som bestod av sandaler, pjäxor och fotbollsskor. 1945 sysselsattes 8 personer.

Flytten till docksta 1947

Handelsboden i Docksta köptes och efter en del ombyggnationer kunde flytten 1947 genomföras och fabriken bytte namn till Docksta Skofabrik AB.

Gunilla och patrik föds

Under den följande tioårsperioden ökade fabriken både produktionen och antalet anställda. Försäljningen var till största del baserad på grossister och andra större inköpare som Oscaria och KF. Produktionen bestod av våra klassiska slippers Gunilla och Patrik, samt grövre skor som Näbbstövlar.

I mitten av 50-talet expanderade man fabrikslokalen och en ny lagerbyggnad byggdes. Antalet anställda var över 120 personer. Ett par år senare köptes Elfvings skofabrik i Örnsköldsvik, en av Norrlands äldsta skofabriker. Där tillverkades 200 par pjäxor om dagen.

Norrlands största skofabrik

1959 tog nästa större expansion fart i samband med att fabriken fick en militärorder på 250 000 par pjäxor som skulle få en ny bottendel av cellgummi. Nu sysselsattes 160 personer och nu började planerna på en helt ny fabrik ta form.

I den fabriken arbetar vi idag och tar arvet vidare in i framtiden. Följ med oss på vår fortsatta resa.

Stefan Königsson 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev